22 Mart 2013 Cuma

Working Mother Dergisinden ECE KOÇAL'la
"NEREDE O ESKİ OYUNCAKLAR" Röportajımız
 
 
“Nerede o eski peluş ayılar, bez bebekler, ahşap oyuncaklar!” diyenlerden misiniz? Hiç hayıflanmayın; çünkü hala bu gibi doğal ve organik oyuncak üreten kişiler var. Ve hemen hepsi birer anne...
Ece KOÇAL
 
Onlarınki tam birer girişimcilik hikayesi... Hem de ‘organik oyuncak’ gibi adı ve sanı çok bilinmeyen bir alana girişmişler. Kimi 15 yıllık mesleki birikimini boş verip kimi üniversiteden mezun olur olmaz bu işe başlamış. Hemen hepsinde ortak amaç, çocukların doğal oyuncaklarla oynayıp, mümkün olduğunca az kimyasal maddeye maruz kalarak büyümesi... Organik ipliklerden üretilen sevimli bir kuzu, el tezgahlarında üretilen güzel bir bez bebek veya ahşap puzzle’lar... Günümüzün teknolojik çocukları için farklı birer seçenek olabilir. Her biri farklı bir organik oyuncak markasına hayat veren dört girişimci kadının hikayelerine bakalım...
 
“Anne olmasaydım bu projeyi hayata geçirir miydim bilmiyorum” - Funda Kudunoğlu Çobanoğlu (SafiKDN Organik)
Funda Kudunoğlu Çobanoğlu, 15 yıl diş hekimliği yaptıktan sonra organik ürünlerle tanışmış ve bu işe girmiş. Organik ürünlere olan merakı, 12 yıl önce yazlığındaki küçük bahçesinde sebze yetiştirdiği günlerde başlamış. Doğayla olan yakınlığı kendisini öylesine mutlu etmiş ki, hayatın anlamını, kendi hayatını sorgulamaya başlamış: “Mesleğimi bırakmaya karar vermek zor bir süreçti. Hayattaki misyonumun diş hekimliği yapmak olmadığını, benim içimdeki potansiyeli çıkarmadığını düşünüyordum. Tasarlamayı ve üretmeyi seviyordum. Ama değişimi göze alamıyordum.”
                                                                                                                
 
2007’de başladığı SafiKDN’ın sloganı ‘Geçmişten geleceğe doğala dönüş’. Funda Kudunoğlu Çobanoğlu, Anadolu`da el tezgahlarında üretilen bebeklerin o zamanki gibi bugüne taşınmasını amaçlamış: “Türkiye`nin ilk sertifikalı organik oyuncak bebeği ‘Safiye Bebek’i ürettik. Ürünlerimizin beğenilmesi, bizi farklı oyuncaklar üretmeye yönlendirdi. Yeni bebeğimiz ‘Hava Bebek’i İzmir Ekoloji 2012 fuarında tanıttık. Onun arkadaşı ‘Toprak Bebek’ üzerine çalışıyoruz.” Bu oyuncakların dolgu malzemeleri yün ya da organik pamuk.”
Funda Kudunoğlu Çobanoğlu’nun 17 yaşında Sena isminde bir kızı ve 12 yaşında Kaan isminde bir oğlu var. Bu işe başlamasında iki çocuğunun büyük etkisi olmuş: “2000 yılında oğlum Kaan`ın doğmasıyla, iki çocuklu bir anne olarak sorumluluklarım artmıştı. Çalıştığım hastaneden ayrılıp, bir süre tamamen çocuklarımın bakımı ve eğitimiyle ilgilendim. Bu süreç, projemin olgunlaştığı bir süreç oldu.”
SafiKDN oyuncakları İstanbul ve Trabzon`da üretiliyor. İstanbul`un Bebek, Acarkent, Florya semtlerinde, İzmir`de, Mersin`de, Ankara`da organik ürün mağazalarında satılıyor. Ayrıca www.butikorganik.com adresinden de satış yapılıyor.
Çobanoğlu’nun yeni iş kurmak isteyen kadınlara bazı tavsiyeleri de var: “Uçakta, ‘önce kendi maskenizi takın, sonra çocuğunuzun maskesini takın’ denir. Aynı bakış açısıyla, anne mutlu olursa, çocuklarına da mutluluk verebilir. Öte yandan işiniz anneliğin önüne geçmemeli. Ama çocuklar büyüyor ve kendi hayatlarını kuruyorlar. Bizim de bir hayatımız olduğunu unutmamalıyız. Her zaman B ve C planlarımız olmalı.” (Bilgi için: www.safikdn.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder